czwartek, 8 grudnia 2016

Kuchnia na plebanii - Łukasz Modelski

Na plebanii, jak powszechnie wiadomo, każdy - ksiądz, ministrant czy księżowska gospodyni - pełnił jakąś rolę. I to nie zmieniło się do dziś.
Czym się zajmują księża i co robią ministranci, wszyscy wiemy. Niewiele jednak osób docenia pracę księżowskich gospodyń. A obowiązków taka gospodyni miała i nadal ma co nie miara. Pranie, prasowanie, sprzątanie i oczywiście gotowanie. Bo przecież, ksiądz też człowiek i zjeść musi. A że często się zdarza, że księża lubią dobrze zjeść, to przepisy takich gospodyń są na wagę złota.
Wiele z receptur, które udało się zebrać Łukaszowi Modelskiemu ma ponad 150 lat, inne pochodzą od profesjonalistek tej klasy jak Stefania Hoffman i Irena Sieradzka, które księżowską kuchnią zajmowały się ponad pół wieku. Wszystkie opierają się na rodzimych produktach. Nie znajdziemy tu też udziwnień rodem z kuchni fusion.
Kuchnia na plebanii - czy to codzienna, czy ta uroczysta, odświętna pełna jest naturalnych smaków. Trudno bowiem było kilkadziesiąt lat temu zrobić rosół z "kostki" czy sos albo barszcz "z torebki".
Znajdziecie więc w książce Łukasza Modelskiego prawdziwe perełki kulinarne - 200 przepisów zebranych z różnych zakątków kraju od Pomorza po Małopolskę.
 Jednak nie tylko przepisy nadają "smaczku" tej niezwykłej książce. Nie mniej ciekawe są tajemnice codziennego życia na plebanii. Co jadają biskupi,  kiedy wizytują parafie ?  Czy w czasie Wielkiego Postu księża  rzeczywiście poszczą ?  Jak wyposażone są plebanijne kuchnie ?
Przydadzą się Wam z pewnością sekrety księżowskich gospodyń, którym nie raz i nie dwa zdarzało się udoskonalać jakąś recepturę, w taki sposób, aby potrawa przypadła wszystkim do gustu.
Czy wiedzieliście, że przed wrzuceniem do zupy ziemniaków, dobrze jest je najpierw zalać przegotowaną wodą i pozostawić na 10 minut, aby pozbyć się goryczki ? Czym doprawić baraninę, aby smakowała jak sarnina ? Po co dodaje się do rosołu kawałek czerwonego buraka ? Jak ugotować święconkę i przygotować popierduchy ?
"Kuchnia na plebanii" to nie tylko doskonałe przepisy na tradycyjne polskie potrawy, to także wspaniała opowieść o życiu w kuchni i od kuchni i skarbnica kulinarnych sztuczek.
Warto skorzystać z doświadczenia i wiedzy bohaterek tej niezwykłej książki, wczytać się nie tylko w prezentowane tutaj receptury, ale też z uwagą prześledzić ich wypowiedzi, w których znajdziecie mnóstwo bardzo przydatnych  informacji.
Karkówka na zimno przygotowana wg zawartego w książce przepisu Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach (Kaszuby) była rewelacyjna. Szkoda, że możecie na nią jedynie popatrzeć na zdjęciu poniżej :)
Chociaż, może zdecydujecie się przygotować ją sami.... ?
Przepis znajdziecie na naszym blogu kulinarnym "To gotują Saudyjskie Wielbłądy😋
Smacznego :)



Tytuł: Kuchnia na plebanii
Autor:
Wydawnictwo:  Wydawnictwo Literackie
Data wydania polskiego: grudzień 2016
Liczba stron: 240

Polecamy na smakowity prezent  😀



Stefania Hoffmann i Irena Sieradzka

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-kuchnia-na-plebanii-tak-jadaja-ksieza,nId,2312834#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Stefania Hoffmann i Irena Sieradzka

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-kuchnia-na-plebanii-tak-jadaja-ksieza,nId,2312834#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Stefania Hoffmann i Irena Sieradzka

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-kuchnia-na-plebanii-tak-jadaja-ksieza,nId,2312834#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Stefania Hoffmann i Irena Sieradzka

Tytuł: Sekta
Cykl "Ravn" - tom 3
Tytuł oryginału: Afsporet
Autor:
Elżbieta Frątczak-Nowotny
Wydawnictwo:  Wydawnictwo Literackie
Data wydania polskiego: październik 2014
Liczba stron: 368

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...