Przed świętami nasza kulinarna biblioteczka rozrasta się niczym ciasto drożdżowe z prezentowanego w najnowszej książce kucharskiej marketów spożywczych Lidl przepisu Doroty Wellman
Właśnie wzbogaciliśmy się o najnowszy tytuł z tej serii czyli "Kuchnię polską według Pawła Małeckiego". W przeciwieństwie do swojej poprzedniczki - "Kuchni polskiej według Karola Okrasy", w której znalazły się przepisy na na słone polskie potrawy, tym razem w naszych domach rozniesie się zapach słodkości.
Książka zawiera 75 słodkich receptur opracowanych przez mistrza cukierniczego Pawła Małeckiego i jego gości, którymi byli:
⃟ Kinga Paruzel - blogerka autorki przepisów na zdrowe słodycze
⃟ Krystyna Semba, propagatorka kuchni wielkopolskiej
⃟ Anna Włodarczyk, która od 2007 roku prowadzi popularnego bloga Strawberries from Poland i stara się przybliżyć swoim czytelnikom receptury polskiej kuchni przedwojennej
⃟ Piotr Kucharski, znawca polskiej sztuki piekarskiej i twórcy Studia Kulinarnego Browar Mieszczański
⃟ Dorota Wellman, znana i lubiana dziennikarka i prezenterka programów telewizyjnych.
Przepisy zostały pogrupowane w kategorie tematyczne. Znajdziemy więc rozdziały poświęcone polskim owocom - jabłkom (tutaj znajdziecie przepis na jabłka nadziewane kaszą jaglaną i będziecie mogli zobaczyć jak się prezentują w naszym wykonaniu 😋), truskawkom i rabarbarowi, wiśniom i śliwkom czy owocom leśnym. Nie mogło też zabraknąć przepisów na świąteczne słodkości, wśród których królują wspomniane już wyżej ciasto drożdżowe Doroty Wellman oraz malinowy barszcz z makowymi uszkami i piernik staropolski Pawła Małeckiego
W rozdziale poświęconym serom znajdziecie wyśmienity sernik krakowski, pierogi leniwe w nowej odsłonie i miniserniczki z serka homogenizowanego.
Miłośnicy polskich miodów także nie będą zawiedzeni. Smakoszy domowych trunków ucieszy przepis na nalewkę z miodu spadziowego, a dzieci słodkie miodowe karmelki.
Smakowitych propozycji, które zaspokoją oczekiwania najbardziej wymagających łasuchów, nie zabrakło też w pozostałych rozdziałach.
Całość uzupełniają krótkie felietony poświęcone poszczególnym produktom oraz piękne zdjęcia i grafiki, doskonale oddające klimat polskiej kuchni sezonowej.
Jak zwykle w przypadku wydawanych nakładem sieci Lidl książek kucharskich, także i tę pozycję możecie otrzymać za 1 grosz pod warunkiem zebrania 6 naklejek, z których każda jest przyznawana za zakupy o wartości 50 pln. Na koniec jeszcze dobra informacja, dla tych którym nie udało się zdobyć poprzedniej książki - niewykorzystane naklejki możecie wykorzystać do 14 grudnia odbierając w sklepach Lidl słodką "Kuchnię polską według Pawła Małeckiego"
Właśnie wzbogaciliśmy się o najnowszy tytuł z tej serii czyli "Kuchnię polską według Pawła Małeckiego". W przeciwieństwie do swojej poprzedniczki - "Kuchni polskiej według Karola Okrasy", w której znalazły się przepisy na na słone polskie potrawy, tym razem w naszych domach rozniesie się zapach słodkości.
Książka zawiera 75 słodkich receptur opracowanych przez mistrza cukierniczego Pawła Małeckiego i jego gości, którymi byli:
⃟ Kinga Paruzel - blogerka autorki przepisów na zdrowe słodycze
⃟ Krystyna Semba, propagatorka kuchni wielkopolskiej
⃟ Anna Włodarczyk, która od 2007 roku prowadzi popularnego bloga Strawberries from Poland i stara się przybliżyć swoim czytelnikom receptury polskiej kuchni przedwojennej
⃟ Piotr Kucharski, znawca polskiej sztuki piekarskiej i twórcy Studia Kulinarnego Browar Mieszczański
⃟ Dorota Wellman, znana i lubiana dziennikarka i prezenterka programów telewizyjnych.
Przepisy zostały pogrupowane w kategorie tematyczne. Znajdziemy więc rozdziały poświęcone polskim owocom - jabłkom (tutaj znajdziecie przepis na jabłka nadziewane kaszą jaglaną i będziecie mogli zobaczyć jak się prezentują w naszym wykonaniu 😋), truskawkom i rabarbarowi, wiśniom i śliwkom czy owocom leśnym. Nie mogło też zabraknąć przepisów na świąteczne słodkości, wśród których królują wspomniane już wyżej ciasto drożdżowe Doroty Wellman oraz malinowy barszcz z makowymi uszkami i piernik staropolski Pawła Małeckiego
W rozdziale poświęconym serom znajdziecie wyśmienity sernik krakowski, pierogi leniwe w nowej odsłonie i miniserniczki z serka homogenizowanego.
Miłośnicy polskich miodów także nie będą zawiedzeni. Smakoszy domowych trunków ucieszy przepis na nalewkę z miodu spadziowego, a dzieci słodkie miodowe karmelki.
Smakowitych propozycji, które zaspokoją oczekiwania najbardziej wymagających łasuchów, nie zabrakło też w pozostałych rozdziałach.
Całość uzupełniają krótkie felietony poświęcone poszczególnym produktom oraz piękne zdjęcia i grafiki, doskonale oddające klimat polskiej kuchni sezonowej.
Jak zwykle w przypadku wydawanych nakładem sieci Lidl książek kucharskich, także i tę pozycję możecie otrzymać za 1 grosz pod warunkiem zebrania 6 naklejek, z których każda jest przyznawana za zakupy o wartości 50 pln. Na koniec jeszcze dobra informacja, dla tych którym nie udało się zdobyć poprzedniej książki - niewykorzystane naklejki możecie wykorzystać do 14 grudnia odbierając w sklepach Lidl słodką "Kuchnię polską według Pawła Małeckiego"
Przepis na jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego znajdziecie tutaj |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych