„Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy” to pierwsza książka dotycząca psychologii jedzenia z którą się zetknęłam. Nigdy wcześniej nie zastanawiałam się nad tym, jaki wpływ na ilość spożywanego jedzenia, ma kolejność spożywania poszczególnych potraw.
Nie jest to jednak książka o kolejnej diecie cud, ani poradnik jak schudnąć bez wyrzeczeń.
To pozycja, której lektura wymaga skupienia i zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi
Autorka - łącząc w tej książce wiedzę z dwóch dziedzin - psychologii i dietetyki, podpowiada jak w prosty sposób zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Leanne Cooper nie podaje nam przepisów na zdrowe potrawy. W zamian za to otrzymujemy..... "treningi zdrowego odżywiania" i zadania do wykonania :)
Wyjaśnia w jaki sposób czynniki - zarówno wewnętrzne jak i wewnętrzne wpływają na dokonywane przez nas wybory poszczególnych produktów żywnościowych, a zarazem uczy jak jeść świadomie.
Z książki dowiemy się również w jaki sposób prawidłowo odczytać oznaczenia na opakowaniach i na co zwracać szczególną uwagę dokonując zakupów. Dużo miejsca poświęcono działaniom marketingowym producentów żywności i ich wpływowi na nas - konsumentów. Wyjaśnione w przystępny sposób mechanizmy, pozwolą nam, mam nadzieję, uniknąć takich pułapek.
Reasumując - jest to bardzo interesująca i przydatna pozycja dla osób, dla których hasło "zdrowe odżywianie" nie jest tylko i wyłącznie sloganem.i które chciałyby "jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie sięgać po kolejne diety"
Nie jest to jednak książka o kolejnej diecie cud, ani poradnik jak schudnąć bez wyrzeczeń.
To pozycja, której lektura wymaga skupienia i zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi
Autorka - łącząc w tej książce wiedzę z dwóch dziedzin - psychologii i dietetyki, podpowiada jak w prosty sposób zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Leanne Cooper nie podaje nam przepisów na zdrowe potrawy. W zamian za to otrzymujemy..... "treningi zdrowego odżywiania" i zadania do wykonania :)
Wyjaśnia w jaki sposób czynniki - zarówno wewnętrzne jak i wewnętrzne wpływają na dokonywane przez nas wybory poszczególnych produktów żywnościowych, a zarazem uczy jak jeść świadomie.
Z książki dowiemy się również w jaki sposób prawidłowo odczytać oznaczenia na opakowaniach i na co zwracać szczególną uwagę dokonując zakupów. Dużo miejsca poświęcono działaniom marketingowym producentów żywności i ich wpływowi na nas - konsumentów. Wyjaśnione w przystępny sposób mechanizmy, pozwolą nam, mam nadzieję, uniknąć takich pułapek.
Reasumując - jest to bardzo interesująca i przydatna pozycja dla osób, dla których hasło "zdrowe odżywianie" nie jest tylko i wyłącznie sloganem.i które chciałyby "jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie sięgać po kolejne diety"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych