Julie Schwob jest autorką 14 książek kucharskich z których niestety tylko kilka zostało wydanych w języku polskim. Są to:
- Smaki Indii. 50 przepisów kuchni indyjskiej,
- Pyszna Hiszpania Ponad 50 przepisów kuchni hiszpańskiej
- i moje ulubione - Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej.
Julie jest także stylistką jedzenia i absolwentką Gregoire Ferrandi Culinary School w Paryżu. Takie połączenie dało genialny efekt w postaci przepięknych fotografii i... 50 bardzo smakowitych przepisów, które nie mają prawa się nie udać.
I choć lata świetlne dzielą mnie od jej umiejętności, to mam wzór do naśladowania :)
Kuchnia tajska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni narodowych, ale jej wspólną cechą jest połączenie w potrawach pięciu smaków - kwaśnego, słodkiego, słonego, gorzkiego i ostrego.
Obcokrajowców kusi magicznym aromatem przypraw, wspaniałym smakiem i niespotykanym poza Azją połączeniem ziół, owoców i warzyw.
Duży atut książki stanowią działy poświęcone typowym dla kuchni tajskiej przyprawom, owocom, warzywom, makaronom i przyborom kuchennym oraz krótkie opisy regionów, z których pochodzą poszczególne potrawy.
Uporządkowane tematycznie i regionalnie przepisy są bardzo dokładne, z podaniem ilości porcji, czasem przygotowania i czasu gotowania. Często zawierają także dodatkowe wskazówki lub warianty potraw. Każdy z przepisów jest oczywiście opatrzony zdjęciem, które zdaje się mówić "przygotuj i zjedz mnie natychmiast" Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)
Nie powinno też stanowić problemu znalezienie zamienników dla poszczególnych składników np. wykorzystywany często w kuchni tajskiej korzeń kolendry (stosowany zazwyczaj do zup lub past curry) można zastąpić liśćmi i łodygami kolendry, a sos rybny przygotować samodzielnie mieszając ze sobą 3 części anchois,1 część sosu sojowego i przecierając całość przez sitko.
Zresztą kreatywność i wyobraźnia jest nieodłączną cechą każdego kucharza thaï thaï.
Jednym słowem Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej to idealna książka dla tych z Was, którzy chcą spróbować tego, co na co dzień jada się w Tajlandii.
A poniżej zdjęcia przygotowanych na podstawie tej książki dań :)
- Smaki Indii. 50 przepisów kuchni indyjskiej,
- Pyszna Hiszpania Ponad 50 przepisów kuchni hiszpańskiej
- i moje ulubione - Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej.
Julie jest także stylistką jedzenia i absolwentką Gregoire Ferrandi Culinary School w Paryżu. Takie połączenie dało genialny efekt w postaci przepięknych fotografii i... 50 bardzo smakowitych przepisów, które nie mają prawa się nie udać.
I choć lata świetlne dzielą mnie od jej umiejętności, to mam wzór do naśladowania :)
Kuchnia tajska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni narodowych, ale jej wspólną cechą jest połączenie w potrawach pięciu smaków - kwaśnego, słodkiego, słonego, gorzkiego i ostrego.
Obcokrajowców kusi magicznym aromatem przypraw, wspaniałym smakiem i niespotykanym poza Azją połączeniem ziół, owoców i warzyw.
Duży atut książki stanowią działy poświęcone typowym dla kuchni tajskiej przyprawom, owocom, warzywom, makaronom i przyborom kuchennym oraz krótkie opisy regionów, z których pochodzą poszczególne potrawy.
Uporządkowane tematycznie i regionalnie przepisy są bardzo dokładne, z podaniem ilości porcji, czasem przygotowania i czasu gotowania. Często zawierają także dodatkowe wskazówki lub warianty potraw. Każdy z przepisów jest oczywiście opatrzony zdjęciem, które zdaje się mówić "przygotuj i zjedz mnie natychmiast" Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)
Nie powinno też stanowić problemu znalezienie zamienników dla poszczególnych składników np. wykorzystywany często w kuchni tajskiej korzeń kolendry (stosowany zazwyczaj do zup lub past curry) można zastąpić liśćmi i łodygami kolendry, a sos rybny przygotować samodzielnie mieszając ze sobą 3 części anchois,1 część sosu sojowego i przecierając całość przez sitko.
Zresztą kreatywność i wyobraźnia jest nieodłączną cechą każdego kucharza thaï thaï.
Jednym słowem Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej to idealna książka dla tych z Was, którzy chcą spróbować tego, co na co dzień jada się w Tajlandii.
A poniżej zdjęcia przygotowanych na podstawie tej książki dań :)
Kurczak w liściach pandanu, który zastąpiłam liśćmi ... pora :) (tutaj link do przepisu) |
Curry z kurczakiem z pędami bambusa (tutaj link do przepisu) |
Uwielbiam taką kuchnię.Chyba uwielbiam każdą kuchnię w której znajdzie się curry i kurkuma, pikantne sosy , ryż , jakieś mięsa.Włoskiej nie lubię.Już nie.
OdpowiedzUsuńTen kurczak w liściach pora był smaczniejszy od tego w liściach pandanu - miał więcej ostrości :)
Usuń