Beaty Pawlikowskiej nie trzeba chyba nikomu przedstawiać - podróżniczka, pisarka, propagatorka zasad odżywiana zgodnych z chińską filozofią pięciu przemian.
I choć łączą nas przede wszystkim dwie pasje - podróże i fotografia (nasze zdjęcia możecie obejrzeć tutaj), to ostatnia książka Beaty - "Soki i koktajle świata" nie mogła ujść naszej uwadze właśnie ze względu na tematykę.
Dawno nie spotkałam tak bogato ilustrowanej książki kucharskiej, która oprócz zdjęć kulinarnych zawiera też malownicze fotografie i wspomnienia z podróży Autorki do Kolumbii, Brazylii, Wenezueli, Indii, Tajlandii, Meksyku, Tanzanii oraz na Kubę i Sri Lankę.
Ponad 70 przepisów na pyszne na soki i koktajle z całego świata przypomina mi nasze podróże i owocowe smaki Kuby, Republiki Południowej Afryki, Sri Lanki, Maroka, Omanu czy Arabii Saudyjskiej.
To smaki, których się nie zapomina i do których z przyjemnością wracamy. Cześć zaprezentowanych przez Beatę przepisów znamy bardzo dobrze, inne są dla nas zupełną nowością, jeszcze inne stanowią inspirację do tworzenia nowych połączeń, tak jak w przypadku koktajlu z melona i pomarańczy, do którego dodałam arbuza (tutaj przepis).
Wiele receptur zawiera kilka wersji danego koktajlu lub soku - oryginalną, zdrowszą i wegańską oraz różne metody ich przygotowania.
Oprócz soków i koktajli owocowych w książce nie zabrakło też przepisów na pełne witamin napoje z mieszanek owocowo - warzywnych lub świeżych warzyw takie jak sok z buraków i śliwek, sok paprykowo-jabłkowy czy lemoniady cytrusowa i ogórkowa.
Autorka podpowiada też jakie urządzenia będą przydatne podczas przygotowywania różnych napojów, a dużą zaletą książki jest możliwość korzystania z aplikacji TAP2C, pozwalającej na dostęp do dodatkowych treści multimedialnych.
Jednym słowem "Soki i koktajle świata" to książka w której każdy znajdzie coś dla siebie :)
I choć łączą nas przede wszystkim dwie pasje - podróże i fotografia (nasze zdjęcia możecie obejrzeć tutaj), to ostatnia książka Beaty - "Soki i koktajle świata" nie mogła ujść naszej uwadze właśnie ze względu na tematykę.
Dawno nie spotkałam tak bogato ilustrowanej książki kucharskiej, która oprócz zdjęć kulinarnych zawiera też malownicze fotografie i wspomnienia z podróży Autorki do Kolumbii, Brazylii, Wenezueli, Indii, Tajlandii, Meksyku, Tanzanii oraz na Kubę i Sri Lankę.
Ponad 70 przepisów na pyszne na soki i koktajle z całego świata przypomina mi nasze podróże i owocowe smaki Kuby, Republiki Południowej Afryki, Sri Lanki, Maroka, Omanu czy Arabii Saudyjskiej.
To smaki, których się nie zapomina i do których z przyjemnością wracamy. Cześć zaprezentowanych przez Beatę przepisów znamy bardzo dobrze, inne są dla nas zupełną nowością, jeszcze inne stanowią inspirację do tworzenia nowych połączeń, tak jak w przypadku koktajlu z melona i pomarańczy, do którego dodałam arbuza (tutaj przepis).
Wiele receptur zawiera kilka wersji danego koktajlu lub soku - oryginalną, zdrowszą i wegańską oraz różne metody ich przygotowania.
Oprócz soków i koktajli owocowych w książce nie zabrakło też przepisów na pełne witamin napoje z mieszanek owocowo - warzywnych lub świeżych warzyw takie jak sok z buraków i śliwek, sok paprykowo-jabłkowy czy lemoniady cytrusowa i ogórkowa.
Autorka podpowiada też jakie urządzenia będą przydatne podczas przygotowywania różnych napojów, a dużą zaletą książki jest możliwość korzystania z aplikacji TAP2C, pozwalającej na dostęp do dodatkowych treści multimedialnych.
Jednym słowem "Soki i koktajle świata" to książka w której każdy znajdzie coś dla siebie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych