Przyzwyczailiśmy się do tego, że książki zawierające w tytule słowa "kuchnia polska" zazwyczaj koncentrują się na tradycyjnych potrawach tj. żurek, bigos, grochówka.
Niech Was nie zmyli więc tytuł "Wielka encyklopedia Kuchni Polskiej" - tym razem autorzy oprócz polskich dań postanowili nam zaprezentować potrawy, które w naszych domach pojawiły się stosunkowo nie dawno. Sajgonki, węgierska zupa gulaszowa, chiński rosół, tiramisu, tajska sałatka - to coś, co wielu z nas jada dość często zarówno w domu, jak i w restauracjach. Nie dziwi mnie więc fakt, że zostały uwzględnione. Każda kuchnia narodowa, także polska, z biegiem czasu ewoluuje. Coraz więcej przepisów przywozimy z wakacyjnych wojaży lub zagranicznych kontraktów. Po pewnym czasie zaczynamy też tęsknić za tymi smakami i chętnie wprowadzilibyśmy je do naszego codziennego menu. Chcielibyśmy poczęstować naszych gości azjatycką sałatką, ale....
Ano właśnie - brak nam przepisów....
W tej sytuacji z pomocą przychodzą autorzy "Wielkiej encyklopedii Kuchni Polskiej".
Oczywiście oprócz przepisów na potrawy z różnych zakątków świata, które coraz częściej goszczą na naszych stołach, nie mogło też w książce zabraknąć receptur nawiązujących do polskiej tradycji kulinarnej. Pasztety, kluski, ciasta drożdżowe, domowe nalewki kojarzą nam się jednoznacznie, a znajdziecie ich tutaj naprawdę dużo.
Czytelny spis treści zapewni łatwe wyszukiwanie interesujących przepisów.
Każdy z rozdziałów poświęcony jest innej tematyce i dodatkowo opatrzony obszernym wstępem. Znajdziemy więc przepisy na potrawy z różnego gatunku mięs i ryb, zupy, dania wegetariańskie, sosy, napoje, sałatki, desery, ciasta, nalewki, pasztety, kluski. ale też porady jak korzystać z kombiwaru i wiele ciekawostek odnośnie poszczególnych składników.
Tytuł "Wielka encyklopedia Kuchni Polskiej" w pełni odpowiada gabarytom książki - ponad 600 stron, 3,6 kg wagi 😀 i ogrom przepisów sprawi wiele radości wszystkim miłośnikom urozmaiconych posiłków.
Z tą książką nie grozi Wam nuda, każdy znajdzie coś dla siebie i swoich najbliższych.
Publikacja przepięknie wydana, w twardej lakierowanej oprawie, wypełniona barwnymi, wysmakowanymi zdjęciami, będzie stanowiła nie tylko ozdobę Waszej biblioteczki, ale też bardzo przydatny poradnik kulinarny.
Tytuł: Wielka encyklopedia kuchni polskiej
Data wydania polskiego: 2010
Niech Was nie zmyli więc tytuł "Wielka encyklopedia Kuchni Polskiej" - tym razem autorzy oprócz polskich dań postanowili nam zaprezentować potrawy, które w naszych domach pojawiły się stosunkowo nie dawno. Sajgonki, węgierska zupa gulaszowa, chiński rosół, tiramisu, tajska sałatka - to coś, co wielu z nas jada dość często zarówno w domu, jak i w restauracjach. Nie dziwi mnie więc fakt, że zostały uwzględnione. Każda kuchnia narodowa, także polska, z biegiem czasu ewoluuje. Coraz więcej przepisów przywozimy z wakacyjnych wojaży lub zagranicznych kontraktów. Po pewnym czasie zaczynamy też tęsknić za tymi smakami i chętnie wprowadzilibyśmy je do naszego codziennego menu. Chcielibyśmy poczęstować naszych gości azjatycką sałatką, ale....
Ano właśnie - brak nam przepisów....
W tej sytuacji z pomocą przychodzą autorzy "Wielkiej encyklopedii Kuchni Polskiej".
Oczywiście oprócz przepisów na potrawy z różnych zakątków świata, które coraz częściej goszczą na naszych stołach, nie mogło też w książce zabraknąć receptur nawiązujących do polskiej tradycji kulinarnej. Pasztety, kluski, ciasta drożdżowe, domowe nalewki kojarzą nam się jednoznacznie, a znajdziecie ich tutaj naprawdę dużo.
Czytelny spis treści zapewni łatwe wyszukiwanie interesujących przepisów.
Każdy z rozdziałów poświęcony jest innej tematyce i dodatkowo opatrzony obszernym wstępem. Znajdziemy więc przepisy na potrawy z różnego gatunku mięs i ryb, zupy, dania wegetariańskie, sosy, napoje, sałatki, desery, ciasta, nalewki, pasztety, kluski. ale też porady jak korzystać z kombiwaru i wiele ciekawostek odnośnie poszczególnych składników.
Tytuł "Wielka encyklopedia Kuchni Polskiej" w pełni odpowiada gabarytom książki - ponad 600 stron, 3,6 kg wagi 😀 i ogrom przepisów sprawi wiele radości wszystkim miłośnikom urozmaiconych posiłków.
Z tą książką nie grozi Wam nuda, każdy znajdzie coś dla siebie i swoich najbliższych.
Publikacja przepięknie wydana, w twardej lakierowanej oprawie, wypełniona barwnymi, wysmakowanymi zdjęciami, będzie stanowiła nie tylko ozdobę Waszej biblioteczki, ale też bardzo przydatny poradnik kulinarny.
Tytuł: Wielka encyklopedia kuchni polskiej
Autor: opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: DragonData wydania polskiego: 2010
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych