sobota, 26 listopada 2016

Wielka encyklopedia kuchni polskiej - opracowanie zbiorowe

Przyzwyczailiśmy się do tego, że książki zawierające w tytule słowa "kuchnia polska" zazwyczaj koncentrują się na tradycyjnych potrawach tj. żurek, bigos, grochówka.
Niech Was nie zmyli więc tytuł "Wielka encyklopedia Kuchni Polskiej" -  tym razem autorzy oprócz polskich dań postanowili nam zaprezentować potrawy, które w naszych domach pojawiły się stosunkowo nie dawno. Sajgonki, węgierska zupa gulaszowa, chiński rosół, tiramisu, tajska sałatka - to coś, co wielu z nas jada dość często zarówno w domu, jak i w restauracjach. Nie dziwi mnie więc fakt, że zostały uwzględnione.  Każda kuchnia narodowa, także polska, z biegiem czasu ewoluuje. Coraz więcej przepisów przywozimy z wakacyjnych wojaży lub zagranicznych kontraktów. Po pewnym czasie zaczynamy też tęsknić za tymi smakami i chętnie wprowadzilibyśmy je do naszego codziennego menu. Chcielibyśmy poczęstować naszych gości azjatycką sałatką,  ale....
Ano właśnie - brak nam przepisów....
W tej sytuacji z pomocą przychodzą autorzy "Wielkiej encyklopedii Kuchni Polskiej".

Oczywiście oprócz przepisów na potrawy z różnych zakątków świata, które coraz częściej goszczą na naszych stołach, nie mogło też w książce zabraknąć receptur nawiązujących do polskiej tradycji kulinarnej. Pasztety, kluski, ciasta drożdżowe, domowe nalewki kojarzą nam się jednoznacznie, a znajdziecie ich tutaj naprawdę dużo.
Czytelny spis treści zapewni łatwe wyszukiwanie interesujących przepisów.
Każdy z rozdziałów poświęcony jest innej tematyce i dodatkowo opatrzony obszernym wstępem. Znajdziemy więc przepisy na potrawy z różnego gatunku mięs i ryb, zupy, dania wegetariańskie, sosy, napoje, sałatki, desery, ciasta, nalewki, pasztety, kluski. ale też porady jak korzystać z kombiwaru i wiele ciekawostek odnośnie poszczególnych składników.

Tytuł "Wielka encyklopedia Kuchni Polskiej" w pełni  odpowiada gabarytom książki - ponad 600 stron, 3,6 kg wagi 😀 i ogrom przepisów sprawi wiele radości wszystkim miłośnikom urozmaiconych posiłków.
Z tą książką nie grozi Wam nuda, każdy znajdzie coś dla siebie i swoich najbliższych.
Publikacja przepięknie wydana, w twardej lakierowanej oprawie, wypełniona barwnymi, wysmakowanymi zdjęciami, będzie stanowiła nie tylko ozdobę Waszej biblioteczki, ale też bardzo przydatny poradnik kulinarny.

Tytuł: Wielka encyklopedia kuchni polskiej

Autor:
Wydawnictwo: Dragon
Data wydania polskiego: 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...