poniedziałek, 1 maja 2017

Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła - Nicole Young

Niedawno pojawiło się w księgarniach drugie wydanie książki Nicole S. Young „Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła”. To niewątpliwie doskonała wiadomość nie tylko dla blogerów kulinarnych, ale także dla pozostałych miłośników fotografii, szczególnie tych, którzy zajmują się szeroko rozumianą fotografią produktową.
Napisany przystępnym językiem podręcznik jest adresowany zarówno do osób rozpoczynających swoją przygodę z fotografią kulinarną, jak i tych nieco bardziej zaawansowanych.
W kolejnych rozdziałach autorka prezentuje najważniejsze zagadnienia począwszy od podstaw fotografii i sprzętu fotograficznego, poprzez dobór i rozmieszczenie źródeł światła, stylizację i rekwizyty, kadrowanie i kompozycję, po kreowanie wizerunku w Internecie i dość dokładnie omówioną postprodukcję.

Bardzo pomocne są zamieszczone przy każdym zdjęciu parametry ustawień aparatu oraz informacje o tym, jakim aparatem i jakim obiektywem zostało wykonane zdjęcie.
Jednak największą, moim zdaniem, zaletą "Fotografii kulinarnej" są schematy rozmieszczenia oświetlenia i fotografowanych obiektów względem aparatu. Chociaż nie każdy z nas ma dostęp do profesjonalnego studia lub choćby możliwość rozstawienia softboxów, które jednak trochę miejsca zajmują, że o kosztach ich zakupu nie wspomnę, to blendę i dyfuzor bez problemu możemy wykorzystać w domowych warunkach, aby poprawić wygląd naszych zdjęć.
W ostatnim rozdziale na przykładzie kilku sesji zdjęciowych, Nicole Young krok po kroku wyjaśnia kolejne etapy powstania prezentowanych fotografii - od przygotowania poszczególnych uwiecznionych na zdjęciu elementów na postprodukcji kończąc. Nie mniej ciekawe są uwagi dotyczące stylizacji i kompozycji. Przykładowe zdjęcia zaprezentowane w podręczniku nie tylko cieszą oczy swoim perfekcyjnym wyglądem, ale zostały również zostały szczegółowo omówione.

Fotografia kulinarna nie jest najprostszą dziedziną, o czym przekonałam się na własnej skórze prowadząc bloga "To gotują Saudyjskie Wielbłądy". Dlatego wszelkie porady zawarte w książce Nicole Young są dla mnie niezwykle cenne, choć nie każdą z nich mogę wykorzystać fotografując w warunkach domowych potrawy, które są przeznaczone do jedzenia. Należy też pamiętać, że nawet bardzo uważne przestudiowanie ksiązki Nicole Young nie uczyni z nas mistrzów fotografii, lepsze zdjęcia możemy uzyskać tylko dzięki wielu godzinom prób i nauce na własnych błędach.


Blogerów kulinarnych może zainteresować także wydana w 2014 roku nakładem wydawnictwa Helion książka Matta Armendariza -  "Fotografia kulinarna dla blogerów" (klik do recenzji).
A tutaj link do naszych zdjęć kulinarnych -  Pustynny blog - z aparatem w kuchni i po świecie 
Ciekawa jestem co o nich myślicie, więc wszelkie uwagi mile widziane :)

Tytuł: Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła
Tytuł oryginału: Food Photography: From Snapshots to Great Shots

Autor: Nicole Young
Tłumaczenie: Marek Kania
Wydawnictwo: Helion
Data wydania:  2017
Liczba stron: 262

Książka jest dostępna m.on. w księgarni internetowej Platon24.pl

https://platon24.pl/ksiazki/hardkorowi-bibliotekarze-z-timbuktu-116688/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...