"Coś słodkiego" to kolejna pozycja znanych i cenionych autorów poradników kulinarnych Valerego Drouet, Pierre-Louisa Viel.
Starannie wydana, wzbogacona pięknymi fotografiami książka, w której każdy miłośnik słodyczy znajdzie coś dla siebie, a poszukiwacze nowych smaków odkryją kolejne inspiracje.
Jak widzicie, Autorzy zadbali o to, aby w książce nie zabrakło przepisów zarówno na łatwe i szybkie w przygotowaniu słodkie przekąski i desery, jak i na wykwintne ciasta, którymi możemy zaimponować gościom.
Zrozumiale, krok po kroku opisany sposób postępowania umożliwia nawet początkującym adeptom sztuki cukierniczej przygotowanie bardziej wyszukanych słodkich wypieków.
Dla mnie bardzo ważnym elementem jest podany przy każdym przepisie czas potrzeby na jego przygotowanie oraz zamieszczony na końcu książki przelicznik miar zarówno metryczny, jak i amerykański.
Starannie wydana, wzbogacona pięknymi fotografiami książka, w której każdy miłośnik słodyczy znajdzie coś dla siebie, a poszukiwacze nowych smaków odkryją kolejne inspiracje.
Wstęp zawiera "cukiernicze ABC"
czyli podstawowe przepisy na ciasta kruche i ptysiowe, kremy i bezę,
różnego rodzaju karmele oraz sosy. Ze wstępu dowiemy się też do czego
użyć m.in. sosu angielskiego i z czym dobrze będzie się komponował
mleczny karmel.
Na następnych stronach znajdziemy zgrupowane w czterech rozdziałach przepisy na:
- ciasta
- ciasteczka i słodkie przekąski
- ciasta na większe okazje
- tarty
Każdy
z rozdziałów zawiera po kilkanaście receptur na znane i mniej znane
ciasta i desery. Dowiemy się m.in. jak przygotować doskonałe tiramisu
czy dacquoise z kremem kawowym, jak zrobić piętrowy tort czekoladowy, orzechowo-figową tartę albo biszkopt z jagodami.Jak widzicie, Autorzy zadbali o to, aby w książce nie zabrakło przepisów zarówno na łatwe i szybkie w przygotowaniu słodkie przekąski i desery, jak i na wykwintne ciasta, którymi możemy zaimponować gościom.
Zrozumiale, krok po kroku opisany sposób postępowania umożliwia nawet początkującym adeptom sztuki cukierniczej przygotowanie bardziej wyszukanych słodkich wypieków.
Dla mnie bardzo ważnym elementem jest podany przy każdym przepisie czas potrzeby na jego przygotowanie oraz zamieszczony na końcu książki przelicznik miar zarówno metryczny, jak i amerykański.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych