"Niegotowanie to powrót do podstaw, celebrowanie zdrowia i ponowne odkrywanie młodości poprzez najświeższe, najczystsze, najbardziej odżywcze pokarmy oparte na nieprzetworzonych roślinach""Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania" wydana przez Wydawnictwo Vital to debiutancka książka znanej blogerki kulinarnej, trenerki zdrowego odżywiania i założycielki pierwszego w Europie superfood cocktail bar
Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania
Tanya Maher
Jej autorka - Tanya Maher - łączy proste i nieprzetworzone składniki roślinne w przepyszne i łatwe do przygotowania potrawy, które znajdą uznanie nie tylko zwolenników witarianizmu, ale i tych z nas, którzy chcieliby urozmaicić swoje posiłki.
Nie oznacza to bynajmniej, że korzystając z jej porad powinniśmy w 100% zmienić swoje nawyki i zacząć restrykcyjnie stosować dietę raw food. Już wprowadzenie do naszego codziennego jadłospisu elementów "surowego jedzenia" - warzyw, owoców i nasion poprawi samopoczucie i doda energii.
Miałam okazję sprawdzić to na sobie :)
Bardzo lubię słodycze i jadam ich dużo, za dużo...., więc zamiast obżerać się pełnymi wszelakich "ulepszaczy" batonikami, skorzystałam z przepisów Tany'i i wreszcie zjadłam coś zdrowego, smacznego i słodkiego zarazem.
Wszystkim czekoladoholikom gorąco polecam szybki i prosty w przygotowaniu "mus z surowej czekolady" - jest absolutnie genialny.
Podobnie jak "surowella" czyli odpowiednik "Nutteli".
Książka Tany'i Maher zawiera nie tylko przepisy na zdrowe warianty ciast i innych słodkości. Znajdziecie tutaj inspirujące receptury na prozdrowotne napoje (także coraz bardziej popularne w Polsce smoothies), śniadania, przystawki, zupy i sałatki, dania główne, sosy i dodatki oraz menu na spotkania towarzyskie i potrawy dla dzieci.
Bardzo ciekawymi propozycjami urozmaicenia naszego jadłospisu są w mojej opinii barszcz rosyjski z dodatkiem kiszonej kapusty oraz orzeźwiające gazpacho - doskonała zupa na zbliżające się lato.
Dużym zaskoczeniem było dla mnie to, że siedmioletniej córce naszych Przyjaciół, która nie lubi żadnych nasion bardzo zasmakował dżem z jagód goji i... nasion chia (przepis znajdziecie na naszym blogu kulinarnym - Kulinaria - potrawy z różnych stron świata). Zresztą chia stały się ostatnio hitem naszej kuchni, a to za sprawą książki Barbary Simonsohn "Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia".
Każdy z prezentowanych w "Kuchni Raw Food" przepisów opatrzony jest krótkim wstępem, a wiele z nich zostało uzupełnionych poradami dotyczącymi wykonania potrawy lub ułatwienia sobie pracy w kuchni.
Większość niezbędnych produktów jest dostępnych w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością, a używany przez Tany'ę dehydrator (nieco bardziej zaawansowana suszarka do warzyw i owoców) z powodzeniem zastępuję korzystając z piekarnika nagrzanego do temperatury 45 stopni lub zwykłej domowej suszarki do warzyw (model MSG-04 polskiej firmy MPM SA).
Wiele z proponowanych dań zawiera wśród składników wszelkiego typu orzechy oraz pestki słonecznika i dyni, które trzeba najpierw namoczyć, więc przygotowanie niektórych potraw uczy zarazem.... planowania posiłków.
Wiele z proponowanych dań zawiera wśród składników wszelkiego typu orzechy oraz pestki słonecznika i dyni, które trzeba najpierw namoczyć, więc przygotowanie niektórych potraw uczy zarazem.... planowania posiłków.
"Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania" to jednak nie tylko przepisy. Tanya nie zapomniała też o bardzo przydatnych informacjach na temat korzyści wynikających z
surowego jedzenia, sposobach pozyskiwania substancji odżywczych z pożywienia, planowaniu posiłków oraz poradach jak włączyć więcej nieprzetworzonej żywności do swojej diety.
Dla kogo więc jest ta książka ?Dla tych wszystkich, którzy nie lubią gotować, ale chcą smacznie i zdrowo jeść :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych