niedziela, 4 września 2016

W piekarni Pięciu Przemian - Anna Czelej

Kuchnia Pięciu Przemian opiera się na tradycyjnej chińskiej filozofii, zgodnie z którą istnieje pięć głównych żywiołów rządzących wszystkim co dzieje się we Wszechświecie. Są to Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Każdemu z nich przyporządkowane są pory roku (wiosna, lato, późne lato, jesień i zima), smaki (kwaśny, gorzki, słodki, ostry, słony) a nawet organy człowieka.
Przygotowywanie potraw zgodnie z tą filozofią  polega na takim dobrze i kolejności dodawania poszczególnych składników, aby zaspakajały one wszystkie potrzeby energetyczne organizmu i jednocześnie pozostawały w zgodzie z rytmem natury.
Moja wiedza na temat kuchni Pięciu Przemian jest stosunkowo niewielka, w dużej mierze pochodzi  od naszych Przyjaciół, którzy od wielu lat odżywiają się zgodnie z tą filozofią..
Ilekroć gościliśmy u Ani i Tomka, zawsze wychodziliśmy syci, ale nie nadmiernie przejedzeni, a przy tym przygotowywane przez Anię potrawy zawsze są bardzo smaczne.
To poniekąd spowodowało, że sięgnęliśmy po dwie książki Anny Czelej "W piekarni Pięciu Przemian" i "Jesień w kuchni Pięciu Przemian". Dzisiaj skoncentruję się na pierwszej z nich.
Chleby pieczemy dopiero od kilku lat, najczęściej eksperymentowaliśmy z ich wypiekiem podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej.
Gdybym wówczas miała książkę "W piekarni Pięciu Przemian" byłoby nam o wiele łatwiej.
Książka zawiera ponad 80 przepisów na wszelkiego typu pieczywo, w tym około 60 na wypieki bezglutenowe.
Autorka zadbała o to, aby każdy miłośnik domowego pieczywa znalazł tutaj coś dla siebie. Korzystając z "Piekarni Pięciu Przemian" poznamy więc receptury na:
  • Chleby bezglutenowe
  • Bułeczki bezglutenowe
  • Tarty, ciasta i polenty
  • Chrupki, krakersy i podpłomyki 
  • Chleby z glutenem
Zdecydowaną większość przepisów bez najmniejszych problemów może przygotować nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z domowymi wypiekami Wszystkie receptury są precyzyjnie podane i nie pozostawiają miejsca na domysły,  które mogłyby doprowadzić do kulinarnej katastrofy. Dodatkowo każdy prezentowany przepis opatrzony jest bardzo realistycznym zdjęciem, wiernie oddającym wygląd gotowego wypieku, a lista składników została uzupełniona o informacje, do której przemiany należą poszczególne produkty.
Nie będziemy też mieli problemów z zakupami - Autorka korzysta z ogólnie dostępnych produktów i sezonowych warzyw i owoców.
Dla osób, które podobnie jak my nie miały większej styczności z filozofią Pięciu Przemian, ciekawym źródłem wiedzy będzie słowo wstępne p. Anny.

Tytuł: W piekarni Pięciu Przemian. Ponad 60 przepisów na bezglutenowe chleby, bułki, tarty i przekąski
Autor: Anna Czelej
Seria: W kuchni Pięciu Przemian
Wydawnictwo: Vivante
Data wydania polskiego: maj 2015
Liczba stron: 194



Pochodzący z tej książki przepis na krakersy ziemniaczano - kukurydziane  znajdziecie tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...