Zgodnie z filozofią Pięciu Przemian zbliżającej się do na wielkimi krokami jesieni odpowiada smak ostry, który rozgrzewa i oczyszcza organizm oraz przygotowuje go do zimy.
I tak właśnie potrawy znajdziemy w książce Anny Czelej - pełne jesiennych warzyw, owoców i rozgrzewających, aromatycznych przypraw - imbiru, chili, cynamonu.
Oprócz siedmiu obszernych rozdziałów zawierających ponad 100 prostych, ale zarazem pomysłowych i inspirujących przepisów na:
Podobnie jak w przypadku "Piekarni Pięciu Przemian" także i w tej książce, każdy przepis został wzbogacony zdjęciem gotowej potrawy oraz informacjami, do której przemiany należą poszczególne składniki.
Wśród propozycji, które szczególnie nas zainteresowały znalazły się m.in. żurek z oscypkiem, konfitura z gruszek, jajka faszerowane z orzechami, sałatka z kukurydzy i śliwek czy gruszki w sosie waniliowym.
Tym, co moim zdaniem charakteryzuje książki p. Anny jest prostota i łatwość przygotowania proponowanych przez Autorkę potraw. Nie znajdziecie tutaj wyszukanych składników, nie będziecie musieli korzystać z super zaawansowanych technologicznie sprzętów kuchennych. Wystarczą produkty dostępne w każdym sklepie i odrobina dobrych chęci, aby zadbać o swoje zdrowie.
Tytuł: Jesień w Kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Autor: Anna Czelej
Data wydania: sierpień 2013
Seria: W kuchni Pięciu Przemian
Wydawnictwo: Illuminatio
Liczba stron: 232
Przepis na gruszki w sosie waniliowym znajdziecie tutaj
Dotychczas w serii "W kuchni Pięciu Przemian" ukazały się:
I tak właśnie potrawy znajdziemy w książce Anny Czelej - pełne jesiennych warzyw, owoców i rozgrzewających, aromatycznych przypraw - imbiru, chili, cynamonu.
Oprócz siedmiu obszernych rozdziałów zawierających ponad 100 prostych, ale zarazem pomysłowych i inspirujących przepisów na:
- Jesienne zupy
- Jesienne sałatki i surówki
- Jesienne dania ciepłe
- Jesienne warzywa
- Jesienne przekąski i dodatki
- Jesienne desery
- Jesienne przetwory
Podobnie jak w przypadku "Piekarni Pięciu Przemian" także i w tej książce, każdy przepis został wzbogacony zdjęciem gotowej potrawy oraz informacjami, do której przemiany należą poszczególne składniki.
Wśród propozycji, które szczególnie nas zainteresowały znalazły się m.in. żurek z oscypkiem, konfitura z gruszek, jajka faszerowane z orzechami, sałatka z kukurydzy i śliwek czy gruszki w sosie waniliowym.
Tym, co moim zdaniem charakteryzuje książki p. Anny jest prostota i łatwość przygotowania proponowanych przez Autorkę potraw. Nie znajdziecie tutaj wyszukanych składników, nie będziecie musieli korzystać z super zaawansowanych technologicznie sprzętów kuchennych. Wystarczą produkty dostępne w każdym sklepie i odrobina dobrych chęci, aby zadbać o swoje zdrowie.
Tytuł: Jesień w Kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Autor: Anna Czelej
Data wydania: sierpień 2013
Seria: W kuchni Pięciu Przemian
Wydawnictwo: Illuminatio
Liczba stron: 232
Przepis na gruszki w sosie waniliowym znajdziecie tutaj
Dotychczas w serii "W kuchni Pięciu Przemian" ukazały się:
- Wiosna w kuchni Pięciu Przemian
- Lato w kuchni Pięciu Przemian
- Jesień w kuchni Pięciu Przemian.
- Zima w kuchni Pięciu Przemian.
- Bezglutenowa cukiernia. Przepisy na zdrowe słodkości według Pięciu Przemian
- W piekarni Pięciu Przemian
Jesień to moja ulubiona pora roku, a jej dary bardzo dobrze dogadują się z moim smakiem, więc czuję się baardzo zachęcona powyższą książką!
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto wykorzystać pomysły Autorki, są nie tylko ciekawe, ale i bardzo smaczne :)
Usuń