12/19/2016 09:39:00 AM

Kuchnia staropolska - Piotr Adamczyk

Nie często zdarza mi się pisać o książkach kucharskich, że któraś z nich mnie oczarowała, a do takich właśnie należy "Kuchnia staropolska" z dokonanym przez Piotra Adamczyka wyborem przepisów.  Pozycja pod wieloma względami wyjątkowa, będąca kulinarną wędrówką przez wieki i wspaniałą lekcją historii.
Adamczyk przypomina nam receptury na dawne potrawy, których nazwy zazwyczaj znamy jedynie z klasyki literatury polskiej, a które bez problemu możemy przygotować współcześnie.
Czy ktoś z Was próbował choć raz w życiu piwnej zupy ze śmietaną i twarogiem albo animele ?
Czy umiemy jeszcze przygotować staropolskie sosy podawane niegdyś na szlacheckich ucztach ?
Warto czasami spróbować odtworzyć dawno zapomniane smaki i skosztować tego, co jadali nasi przodkowie, zwłaszcza że była to kuchnia bardzo zróżnicowana, pełna aromatycznych ziół i doskonałych trunków.
Zamiast zachwycać się kuchnią hiszpańską, japońską, arabską czy hinduską (które, zresztą bardzo lubię) spójrzmy łaskawszym okiem na kuchnię naszych antenatów, bo nie ustępuje ona w niczym najlepszym tradycjom kulinarnym Europy. Wprost przeciwnie, łączy w sobie wpływy wschodu i zachodu kontynentu, gdzie aromat korzennych przypraw Orientu przeplata się ze smakami rodem z Francji i Włoch.
W książce znajdziecie przystosowane do współczesnych realiów przepisy na pożywne zupy, dania mięsne, potrawy z drobiu i ryb, galarety i pasztety, napoje oraz liczne receptury sosów i słodyczy.
Myślę, że wybór potraw zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Może zamiast sushi czy pizzy podamy na stół pasztet alaputrynowy przygotowany wg przepisu z 1682 roku i piwo czarne domowej roboty ?
Lekturę tej wyśmienitej pozycji umilą czytelnikom ciekawostki historyczne i anegdoty, a bogata bibliografia w której znalazły się m.in. tytuły wydane w XVI wieku, zainspiruje Was być może do kolejnych poszukiwań staropolskich smaków.
Estetyczna szata graficzna, kolorowe zdjęcia, twarda oprawa czynią z "Kuchni staropolskiej" pozycję wartą uwagi.

Tytuł: Kuchnia staropolska


Wybór przepisów:  Poitr Adamczyk
Wydawnictwo: Buchmann
Liczba stron: 224
Data wydania polskiego: listopad 2016






Polecamy na prezent 😀 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 To czytają Saudyjskie Wielbłądy , Blogger