czwartek, 15 grudnia 2016

Po prostu po włosku - Michela Chiappa, Emanuela Chiappa, Romina Chiappa


"Włosi nie jedzą po to, aby żyć, ale żyją po to, żeby jeść"
Nie jesteśmy wybitnymi znawcami domowej kuchni włoskiej, chociaż włoskie potrawy dość często goszczą na naszym stole. Wiele z nich w wersji mocno spolszczonej, ale... nie mniej smacznej.
Kiedy brakuje czasu na przygotowanie szybkiego poczęstunku dla niespodziewanych gości kuchnia włoska jest niezastąpiona, wystarczy kilka składników z najbliższego sklepu i pyszny posiłek mamy gotowy.
Trudno więc było oprzeć się możliwości skorzystania z porad i receptur sióstr Chiappa, które zamiłowanie do gotowania mają we krwi.
Wychowane w Walii (Wielka Brytania) potomkinie włoskich imigrantów zadbały o to, aby tradycyjna kuchnia włoska była stale obecna w ich domach. Opierały się na przepisach swoich najbliższych - babć, rodziców i przedstawicieli lokalnej włoskiej społeczności. Nie zbrakło też jednak brytyjskich akcentów (jeden z dziadków jest Walijczykiem).
Efektem ich kulinarnych pasji jest niesamowita książka "Po prostu po włosku", w naszej opinii jedna z najlepszych publikacji poświęconych kuchni włoskiej.
Któż bowiem lepiej niż Włości potrafi przyrządzić makaron, tortellini,  pizzę albo tiramisu ? 
Faszynującą podróż po tajnikach tradycyjnej, domowej kuchni rozpoczniemy od zapoznania się z kuchennym niezbędnikiem i typowymi włoskimi składnikami. Dowiemy się, jak wygląda przykładowe menu Italiano vero i poznamy przepisy na włoskie przekąski.
Razem z Michelą, Emanuelą i Rominą przygotujemy rozmaite rodzaje makaronów, pierożków i sosów (tutaj znajdziecie jeden z przepisów). Ugotujemy pyszne włoskie zupy, risotta i dania główne, a na deser podamy wyśmienite  ciasta i tarty.
Czytelne, dokładnie opisane i często opatrzne instruktażowymi zdjęciami receptury, autorki uzupełniły też krótkim wstępem i poradami, które przydadzą się nie tylko początkującym kucharzom.
Przepięknie ilustrowana zdjęciami potraw i fotografiami z rodzinnych albumów, przeplatana opowieściami pełnymi tęsknoty za słoneczną Italią i zaskakująca różnorodnością receptur na najsmaczniejsze potrawy rodem z Półwyspu Apenińskiego książka "Po prostu po włosku" będzie doskonałym prezentem dla wszystkich fanów kuchni włoskiej.

PS.
"Walia i Włochy, rodzina i jedzenie" - stanowiły fundamenty wychowania sióstr Chiappa. Po przeczytaniu tej książki, będziecie pewni, że nie jest to jedynie pusty frazes.



https://platon24.pl/ksiazki/po-prostu-po-wlosku-113262/
Tytuł: Po prostu po włosku

Autorki: Michela Chiappa, Emanuela Chiappa, Romina Chiappa
Wydawnictwo: Buchmann
Liczba stron: 304
Data wydania polskiego: grudzień 2016
































Makaron pappardelle z sosem pomidorowym, na który przepis znajdziecie w książce "Po prostu po włosku" podany w ceramicznych naczyniach, które długo utrzymują ciepło smakuje świetnie :)



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie książki i marzy mi się w kuchni cała półka tylko z nimi. Być może zakupię :) A twoje danie po prostu świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książka uświadomiła mi między innymi to, że potrawy, które nazywałam włoskimi z prawdziwą kuchnią włoską niewiele miały wspólnego. Chociaż nie byłabym sobą, gdybym czegoś po swojemu nie dodała :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...