"Włosi nie jedzą po to, aby żyć, ale żyją po to, żeby jeść"
Kiedy brakuje czasu na przygotowanie szybkiego poczęstunku dla niespodziewanych gości kuchnia włoska jest niezastąpiona, wystarczy kilka składników z najbliższego sklepu i pyszny posiłek mamy gotowy.
Trudno więc było oprzeć się możliwości skorzystania z porad i receptur sióstr Chiappa, które zamiłowanie do gotowania mają we krwi.
Wychowane w Walii (Wielka Brytania) potomkinie włoskich imigrantów zadbały o to, aby tradycyjna kuchnia włoska była stale obecna w ich domach. Opierały się na przepisach swoich najbliższych - babć, rodziców i przedstawicieli lokalnej włoskiej społeczności. Nie zbrakło też jednak brytyjskich akcentów (jeden z dziadków jest Walijczykiem).
Efektem ich kulinarnych pasji jest niesamowita książka "Po prostu po włosku", w naszej opinii jedna z najlepszych publikacji poświęconych kuchni włoskiej.
Któż bowiem lepiej niż Włości potrafi przyrządzić makaron, tortellini, pizzę albo tiramisu ?
Faszynującą podróż po tajnikach tradycyjnej, domowej kuchni rozpoczniemy od zapoznania się z kuchennym niezbędnikiem i typowymi włoskimi składnikami. Dowiemy się, jak wygląda przykładowe menu Italiano vero i poznamy przepisy na włoskie przekąski.
Razem z Michelą, Emanuelą i Rominą przygotujemy rozmaite rodzaje makaronów, pierożków i sosów (tutaj znajdziecie jeden z przepisów). Ugotujemy pyszne włoskie zupy, risotta i dania główne, a na deser podamy wyśmienite ciasta i tarty.
Czytelne, dokładnie opisane i często opatrzne instruktażowymi zdjęciami receptury, autorki uzupełniły też krótkim wstępem i poradami, które przydadzą się nie tylko początkującym kucharzom.
Przepięknie ilustrowana zdjęciami potraw i fotografiami z rodzinnych albumów, przeplatana opowieściami pełnymi tęsknoty za słoneczną Italią i zaskakująca różnorodnością receptur na najsmaczniejsze potrawy rodem z Półwyspu Apenińskiego książka "Po prostu po włosku" będzie doskonałym prezentem dla wszystkich fanów kuchni włoskiej.
PS.
"Walia i Włochy, rodzina i jedzenie" - stanowiły fundamenty wychowania sióstr Chiappa. Po przeczytaniu tej książki, będziecie pewni, że nie jest to jedynie pusty frazes.
Tytuł: Po prostu po włosku
Autorki: Michela Chiappa, Emanuela Chiappa, Romina Chiappa
Wydawnictwo: BuchmannLiczba stron: 304
Data wydania polskiego: grudzień 2016
Makaron pappardelle z sosem pomidorowym, na który przepis znajdziecie w książce "Po prostu po włosku" podany w ceramicznych naczyniach, które długo utrzymują ciepło smakuje świetnie :) |
Bardzo lubię takie książki i marzy mi się w kuchni cała półka tylko z nimi. Być może zakupię :) A twoje danie po prostu świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńKsiążka uświadomiła mi między innymi to, że potrawy, które nazywałam włoskimi z prawdziwą kuchnią włoską niewiele miały wspólnego. Chociaż nie byłabym sobą, gdybym czegoś po swojemu nie dodała :D
Usuń