Czy dla przeciętnego konsumenta herbaty, który pije ją średnio raz dziennie, książka o herbacie może być interesująca ?
Jak się niedawno przekonałam - może.Książka Rafała Przybyloka trafiła w nasze ręce zupełnie przypadkowo. W księgarni internetowej Platon24.pl szukałam dodatkowego prezentu dla koleżanki, dla której dzień bez kilku filiżanek herbaty, to dzień stracony. Herbatę kupiłam już wcześniej wybierając mix doskonałych herbat Richmont z zestawem do zaparzania (możecie go obejrzeć na stronie sklepu Richmont).
Uzupełnienie prezentu o książkę uznałam za świetny pomysł i pewnie książka powędrowałaby do Agnieszki, gdyby nie zaczął jej przeglądać Paweł.
Po dość pobieżnym jeszcze zapoznaniu się z publikacją, stwierdził, żebym zamówiła drugą, bo on chce "Dobrą herbatę" przeczytać. I w ten oto sposób nasza biblioteczka wzbogaciła się o kolejny poradnik kulinarny.
Publikacja Rafała Przybyloka, znawcy i konesera herbat, ma kilka niepodważalnych zalet. Autor wprowadza nas w magiczny świat napoju, którym od wieków delektują się ludzie w różnych zakątkach świata, przybliżając nam jego historię, sposoby uprawy krzewów herbacianych i metody produkcji suszu.
Na kartach książki przeczytamy m.in. opisy poszczególnych rodzajów i gatunków herbaty oraz poznamy sposoby jej parzenia. Dowiemy się jakie akcesoria mogą być przydatne do sporządzania herbaty oraz jak prawidłowo powinniśmy przechowywać susz herbaciany, aby nie tracił aromatu i cennych właściwości.
Całość uzupełniają legendy i ciekawostki dotyczące tego "napoju bogów".
O ile Paweł czytając książkę, skoncentrował się przede wszystkim na informacjach dotyczących historii herbaty i sposobach parzenia poszczególnych jej rodzajów, to dla mnie najbardziej interesujący okazał się ostatni rozdział zatytułowany "Herbaciane rozmaitości".
To właśnie w nim autor zamieścił przepisy zawierające w swoim składzie herbatę. Nie zabrakło też informacji o wykorzystaniu herbaty w kosmetyce i medycynie. Dla mnie sporym zaskoczeniem była informacja, że już 3000 lat temu medycyna chińska zalecała korzystanie z poduszek wypchanych suchą herbatą, jako metody ułatwiającej zasypianie.
Jak pisałam na wstępie nie jestem wybitnym znawcą herbat, choć z niemal każdego wyjazdu przywozimy do Polski herbaty charakterystyczne dla poszczególnych regionów świata. Kiedy nasze zapasy się kończą, uzupełniamy je w sklepach internetowych Kuchnie Świata lub Richmont.
Teraz dzięki książce Rafała, będę mogła wybierać herbaty bogatsza o wiedzę na temat ich historii i pochodzenia.
Moimi faworytami wśród herbat od dawna pozostają:
- Green Tea Mao Feng (Hamasa Shoten)
- i idealna na jesienne i zimowe wieczory Spicy Cinnamon (Richmont)
A Wy jakie herbaty lubicie ?
Tytuł: Czajnikowy Dobra herbata
Autor: Rafał Przybylok
Ilość stron: 320
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: maj 2017
Książka jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl
Jak się niedawno przekonałam - może.Książka Rafała Przybyloka trafiła w nasze ręce zupełnie przypadkowo. W księgarni internetowej Platon24.pl szukałam dodatkowego prezentu dla koleżanki, dla której dzień bez kilku filiżanek herbaty, to dzień stracony. Herbatę kupiłam już wcześniej wybierając mix doskonałych herbat Richmont z zestawem do zaparzania (możecie go obejrzeć na stronie sklepu Richmont).
Uzupełnienie prezentu o książkę uznałam za świetny pomysł i pewnie książka powędrowałaby do Agnieszki, gdyby nie zaczął jej przeglądać Paweł.
Po dość pobieżnym jeszcze zapoznaniu się z publikacją, stwierdził, żebym zamówiła drugą, bo on chce "Dobrą herbatę" przeczytać. I w ten oto sposób nasza biblioteczka wzbogaciła się o kolejny poradnik kulinarny.
Publikacja Rafała Przybyloka, znawcy i konesera herbat, ma kilka niepodważalnych zalet. Autor wprowadza nas w magiczny świat napoju, którym od wieków delektują się ludzie w różnych zakątkach świata, przybliżając nam jego historię, sposoby uprawy krzewów herbacianych i metody produkcji suszu.
Na kartach książki przeczytamy m.in. opisy poszczególnych rodzajów i gatunków herbaty oraz poznamy sposoby jej parzenia. Dowiemy się jakie akcesoria mogą być przydatne do sporządzania herbaty oraz jak prawidłowo powinniśmy przechowywać susz herbaciany, aby nie tracił aromatu i cennych właściwości.
Całość uzupełniają legendy i ciekawostki dotyczące tego "napoju bogów".
O ile Paweł czytając książkę, skoncentrował się przede wszystkim na informacjach dotyczących historii herbaty i sposobach parzenia poszczególnych jej rodzajów, to dla mnie najbardziej interesujący okazał się ostatni rozdział zatytułowany "Herbaciane rozmaitości".
To właśnie w nim autor zamieścił przepisy zawierające w swoim składzie herbatę. Nie zabrakło też informacji o wykorzystaniu herbaty w kosmetyce i medycynie. Dla mnie sporym zaskoczeniem była informacja, że już 3000 lat temu medycyna chińska zalecała korzystanie z poduszek wypchanych suchą herbatą, jako metody ułatwiającej zasypianie.
Jak pisałam na wstępie nie jestem wybitnym znawcą herbat, choć z niemal każdego wyjazdu przywozimy do Polski herbaty charakterystyczne dla poszczególnych regionów świata. Kiedy nasze zapasy się kończą, uzupełniamy je w sklepach internetowych Kuchnie Świata lub Richmont.
Teraz dzięki książce Rafała, będę mogła wybierać herbaty bogatsza o wiedzę na temat ich historii i pochodzenia.
Moimi faworytami wśród herbat od dawna pozostają:
- Green Tea Mao Feng (Hamasa Shoten)
- i idealna na jesienne i zimowe wieczory Spicy Cinnamon (Richmont)
A Wy jakie herbaty lubicie ?
Tytuł: Czajnikowy Dobra herbata
Autor: Rafał Przybylok
Ilość stron: 320
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: maj 2017
Książka jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń