Książki kucharskie i poradniki kulinarne zajmują w naszej domowej biblioteczce dość poczesne miejsce, zaraz obok literatury faktu, historii i fantastyki. Jednak wydana właśnie nakładem Wydawnictwa Naukowego PWN książka "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" autorstwa Joanny Furgalińskiej stanowi w tym zbiorze prawdziwy ewenement.
Bo czego się spodziewacie otwierając książkę kucharską ? Listy produktów niezbędnych do przygotowania danej potrawy, sposobu jej wykonania i ewentualnie smakowitych zdjęć.
Ta książką jest zdecydowanie inna. Ciekawsza, stworzona z pasją, humorem i pomysłem, a przede wszystkim pięknie ilustrowana rysunkami Autorki. To właśnie grafiki nadają temu poradnikowi inny wymiar. Niezbyt pewnie czujących się kuchni poprowadzą bezpiecznie przez meandry kuchni polskiej, a opornych mężów i dzieci zachęcą do wspólnego gotowania.
Dziecko jeszcze nie potrafi czytać ?
To nie problem. Lista składników podana jest w formie obrazkowej, podobnie jak kolejne etapy przygotowywania potraw. Innymi słowy widniejące na okładce motto "zobacz - zrób - zjedz" czyli minimum opisów, maksimum rysunków, nie jest w tym wypadku jedynie pustym frazesem.
Oprócz wiedzy stricte kulinarnej książka dostarcza więc także sporo rozrywki i pozwala wspólnie z najbliższymi twórczo spędzić czas niezbędny na przygotowanie smacznych, tradycyjnych i zdrowych posiłków
Joanna Furgalińska - Ślązaczka z urodzenia, absolwentka Wydziału Grafiki ASP w Krakowie, malarka i autorka ilustracji do książek stworzyła niesamowity ilustrowany przewodnik po tradycyjnej polskiej kuchni. Nie znajdziecie w niej przepisów na frytki, hummus (który skądinąd bardzo lubię) czy tak modne ostatnio dania kuchni tajskiej.
W zamian za to otrzymacie przepisy na tradycyjne polskie zupy, dania mięsne i potrawy z ryb, sałatki, napoje i słodkie smakołyki. Takie jak te, które przygotowywały nasze babcie i których smak tak trudno nam w dzisiejszym zabieganym świecie odtworzyć. Znacznie łatwiej przecież kupić w najbliższym sklepie czerwony barszcz w butelce lub kruche ciasto w proszku, ale to już nie to samo, nie ten aromat, nie ten smak. Czy na pewno w ten sposób chcemy karmić naszych najbliższych ? Czy nie lepiej (a bardzo często także taniej) przyrządzić je samemu lub wspólnie z rodziną a później zasiąść razem przy stole ?
Przecież, jak pokazała Autorka, przygotowanie tradycyjnych polskich potraw takich jak zupa grzybowa czy ogórkowa, zrazy zawijane albo sernik krakowski, nie wymaga ani ogromnej wiedzy, ani dużej ilości czasu.
Wystarczy tylko chcieć je zrobić.
A jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości to "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" wprowadzi Was - krok po kroku w tajniki najsmaczniejszej kuchni świata - prawdziwej, tradycyjnej kuchni polskiej.
Bo czego się spodziewacie otwierając książkę kucharską ? Listy produktów niezbędnych do przygotowania danej potrawy, sposobu jej wykonania i ewentualnie smakowitych zdjęć.
Ta książką jest zdecydowanie inna. Ciekawsza, stworzona z pasją, humorem i pomysłem, a przede wszystkim pięknie ilustrowana rysunkami Autorki. To właśnie grafiki nadają temu poradnikowi inny wymiar. Niezbyt pewnie czujących się kuchni poprowadzą bezpiecznie przez meandry kuchni polskiej, a opornych mężów i dzieci zachęcą do wspólnego gotowania.
Dziecko jeszcze nie potrafi czytać ?
To nie problem. Lista składników podana jest w formie obrazkowej, podobnie jak kolejne etapy przygotowywania potraw. Innymi słowy widniejące na okładce motto "zobacz - zrób - zjedz" czyli minimum opisów, maksimum rysunków, nie jest w tym wypadku jedynie pustym frazesem.
Oprócz wiedzy stricte kulinarnej książka dostarcza więc także sporo rozrywki i pozwala wspólnie z najbliższymi twórczo spędzić czas niezbędny na przygotowanie smacznych, tradycyjnych i zdrowych posiłków
Joanna Furgalińska - Ślązaczka z urodzenia, absolwentka Wydziału Grafiki ASP w Krakowie, malarka i autorka ilustracji do książek stworzyła niesamowity ilustrowany przewodnik po tradycyjnej polskiej kuchni. Nie znajdziecie w niej przepisów na frytki, hummus (który skądinąd bardzo lubię) czy tak modne ostatnio dania kuchni tajskiej.
W zamian za to otrzymacie przepisy na tradycyjne polskie zupy, dania mięsne i potrawy z ryb, sałatki, napoje i słodkie smakołyki. Takie jak te, które przygotowywały nasze babcie i których smak tak trudno nam w dzisiejszym zabieganym świecie odtworzyć. Znacznie łatwiej przecież kupić w najbliższym sklepie czerwony barszcz w butelce lub kruche ciasto w proszku, ale to już nie to samo, nie ten aromat, nie ten smak. Czy na pewno w ten sposób chcemy karmić naszych najbliższych ? Czy nie lepiej (a bardzo często także taniej) przyrządzić je samemu lub wspólnie z rodziną a później zasiąść razem przy stole ?
Przecież, jak pokazała Autorka, przygotowanie tradycyjnych polskich potraw takich jak zupa grzybowa czy ogórkowa, zrazy zawijane albo sernik krakowski, nie wymaga ani ogromnej wiedzy, ani dużej ilości czasu.
Wystarczy tylko chcieć je zrobić.
A jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości to "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" wprowadzi Was - krok po kroku w tajniki najsmaczniejszej kuchni świata - prawdziwej, tradycyjnej kuchni polskiej.
Tytuł: Polska kuchnia.
Rozsmakuj się w tradycji
Autor: Joanna Furgalińska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania polskiego: październik 2016
Liczba stron: 144
Data wydania polskiego: październik 2016
Liczba stron: 144
Bardzo ciekawy wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń