Niesamowita, inspirująca, wyjątkowa - to pierwsze słowa, jakie przychodzą mi na myśl po lekturze tej książki, stanowiącej udane połączenie poradnika kulinarnego i publikacji popularnonaukowej.
Hanna i Paweł Lis wykonali iście benedyktyńską pracę i na podstawie wieloletnich badań i eksperymentów odtworzyli prastare słowiańskie receptury. Jednak Kuchnia Słowian to nie tylko doskonała książka kucharska, która pozwoli nam wrócić "do korzeni" polskiej tradycji kulinarnej z czasów przedchrześcijańskich.
To także fascynująca opowieść o dawanych potrawach, technikach ich przyrządzania, metodach konserwacji żywności, stosowanych przed wiekami przyprawach i marynatach oraz o naczyniach i sprzętach kuchennych używanych przez naszych przodków.
Tym, co dla mnie stanowi najwyższą wartość tej publikacji jest 120 przepisów z których niemal wszystkie zostały dostosowane do współczesnych realiów i są możliwe do wykonania w naszych domowych kuchniach lub na działce.
Podzielone na kategorie tematyczne (Napoje, Mięso, Nabiał, Pieczywo, Bryjki, bryje i kluski, Kasze, Polewki, Potrawy z roślin strączkowych, Rośliny dziko rosnące, grzyby i inne plony zbieractwa, Warzywa i owoce) receptury dostarczają nie tylko wiedzy o tym co jadano w dawnych czasach, ale też pozwalają na delektowanie się w domowym zaciszu smakiem doskonałego barszczu zabielanego, pieczonego w liściach mięty boczku, kwasu chlebowego, podpłomyków z kaszy jaglanej, polewki grzybowej z pęczakiem i wielu, wielu innych potraw, które prawdopodobnie jadali dawni Słowianie.
"Kuchnia Słowian" to także prawdziwa kopalnia pomysłów na przygotowanie potraw bez użycia sztucznych dodatków i wszelakiej maści "polepszaczy" smaku, których we wczesnym średniowieczu nie stosowano.
A wszystko to opatrzone ogromną ilością bardzo smakowitych zdjęć oddających klimat tamtych czasów.
Reasumując – książka będzie prawdziwą gratką dla wszystkich miłośników zdrowej, naturalnej żywności oraz tych pasjonatów sztuki kulinarnej, którzy lubią znać historię tego co jedzą.
A tak na marginesie – czy ktoś z Was wie, skąd wywodzi się nazwa jednej z najczęściej gotowanych w Polsce zup czyli rosołu ?
Hanna i Paweł Lis wykonali iście benedyktyńską pracę i na podstawie wieloletnich badań i eksperymentów odtworzyli prastare słowiańskie receptury. Jednak Kuchnia Słowian to nie tylko doskonała książka kucharska, która pozwoli nam wrócić "do korzeni" polskiej tradycji kulinarnej z czasów przedchrześcijańskich.
To także fascynująca opowieść o dawanych potrawach, technikach ich przyrządzania, metodach konserwacji żywności, stosowanych przed wiekami przyprawach i marynatach oraz o naczyniach i sprzętach kuchennych używanych przez naszych przodków.
Tym, co dla mnie stanowi najwyższą wartość tej publikacji jest 120 przepisów z których niemal wszystkie zostały dostosowane do współczesnych realiów i są możliwe do wykonania w naszych domowych kuchniach lub na działce.
Podzielone na kategorie tematyczne (Napoje, Mięso, Nabiał, Pieczywo, Bryjki, bryje i kluski, Kasze, Polewki, Potrawy z roślin strączkowych, Rośliny dziko rosnące, grzyby i inne plony zbieractwa, Warzywa i owoce) receptury dostarczają nie tylko wiedzy o tym co jadano w dawnych czasach, ale też pozwalają na delektowanie się w domowym zaciszu smakiem doskonałego barszczu zabielanego, pieczonego w liściach mięty boczku, kwasu chlebowego, podpłomyków z kaszy jaglanej, polewki grzybowej z pęczakiem i wielu, wielu innych potraw, które prawdopodobnie jadali dawni Słowianie.
"Kuchnia Słowian" to także prawdziwa kopalnia pomysłów na przygotowanie potraw bez użycia sztucznych dodatków i wszelakiej maści "polepszaczy" smaku, których we wczesnym średniowieczu nie stosowano.
A wszystko to opatrzone ogromną ilością bardzo smakowitych zdjęć oddających klimat tamtych czasów.
Reasumując – książka będzie prawdziwą gratką dla wszystkich miłośników zdrowej, naturalnej żywności oraz tych pasjonatów sztuki kulinarnej, którzy lubią znać historię tego co jedzą.
A tak na marginesie – czy ktoś z Was wie, skąd wywodzi się nazwa jednej z najczęściej gotowanych w Polsce zup czyli rosołu ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych