Czy można napisać książkę kucharską, którą czyta się niczym fascynującą powieść ? Pełną ciepła, ale i zaskakujących zwrotów akcji. Inspirującą, dodającą odwagi do podejmowania kolejnych wyzwań, ale też ukazującą ludzkie słabości. Powieść o codziennym życiu zwykłych ludzi – najbliższych sąsiadów i przyjaciół. I zarazem powieść o miłości – miłości do jedzenia i celebrowania posiłków.
Susan Herrmann Loomis tego dokonała snując na stronach książki „W mojej francuskiej kuchni” fascynującą opowieść o zamiłowaniu Francuzów do domowych posiłków i domowej, pełnej naturalnych smaków kuchni.
Zapraszając czytelników do swojego domu i domów swoich przyjaciół Susan wprowadza nas w tajniki przygotowywania wielodaniowych śniadań, obiadów i kolacji, zdradza sekret w jaki sposób Francuzki po całym dniu pracy mają jeszcze czas na przygotowanie wyszukanych dań i nadal wyglądają świeżo oraz odsłania kulisy organizacji pracy w kuchni.
Nie znajdziemy w jej książce przepisów na potrawy rodem ze współczesnych renomowanych restauracji czy kuchni fusion, ale odkryjemy smaki znacznie ciekawsze, oparte na rodzinnej tradycji i wzbogacone doświadczeniami kulinarnymi kolejnych pokoleń mieszkańców niewielkiego, normandzkiego miasteczka Louviers.
Tytuł: W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków
Tytuł oryginału: In a French Kitchen: Tales and Traditions of Everyday Home Cooking in France
Autor: Susan Herrmann Loomis
Tłumaczenie: Anna Sak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania polskiego: maj 2016
Liczba stron: 396
Liczba przepisów: 85
Susan Herrmann Loomis tego dokonała snując na stronach książki „W mojej francuskiej kuchni” fascynującą opowieść o zamiłowaniu Francuzów do domowych posiłków i domowej, pełnej naturalnych smaków kuchni.
Zapraszając czytelników do swojego domu i domów swoich przyjaciół Susan wprowadza nas w tajniki przygotowywania wielodaniowych śniadań, obiadów i kolacji, zdradza sekret w jaki sposób Francuzki po całym dniu pracy mają jeszcze czas na przygotowanie wyszukanych dań i nadal wyglądają świeżo oraz odsłania kulisy organizacji pracy w kuchni.
Nie znajdziemy w jej książce przepisów na potrawy rodem ze współczesnych renomowanych restauracji czy kuchni fusion, ale odkryjemy smaki znacznie ciekawsze, oparte na rodzinnej tradycji i wzbogacone doświadczeniami kulinarnymi kolejnych pokoleń mieszkańców niewielkiego, normandzkiego miasteczka Louviers.
Poznamy „dwanaście świetnych francuskich technik gotowania”,
które ułatwią nam przygotowywanie perfekcyjnych potraw w tym technikę duszenia mięsa czy
przyrządzenia majonezu i sosu winegret.
Dowiemy się jak prawidłowo skomponować deskę serów i z jakim
pieczywem je serwować.
Cieplej zrobi nam się na sercu czytając praktyczne porady
babci. Część z nich pewnie słyszeliśmy
od naszych babć, inne będą dla nas nowością, ale jedno jest pewne – warto je
stosować, bo kto może wiedzieć lepiej niż babcia, która te porady usłyszała
zapewne od…. swojej babci.
Będziemy mogli wypróbować ponad 80 receptur na typowe
francuskie dania. Te domowe, które zachwycają smakiem i które możemy bez
najmniejszych problemów przygotować w
naszej polskiej kuchni, bez konieczności nerwowego poszukiwania w Internecie
wyszukanych składników. Znajdziemy też w książce, oparte na sezonowych
produktach, propozycje menu na uroczyste obiady i kolacje na każdy miesiąc roku.
Poznamy rewelacyjny przepis na verrine z puree ogórkowego z
twarożkiem, które świetnie komponuje się zarówno z ziołowymi grzankami jak i jako
samodzielna przekąska (tutaj znajdziecie przepis). Nauczymy się przygotowywać wyśmienite francuskie ciasta i desery w tym karmelizowane pomarańcze oraz tartę z rabarbarem i imbirem. Razem z Susan i jej przyjaciółmi przyrządzimy klasyczny pot au feu (wołowina duszona z warzywami) i szybki suflet na środek tygodnia z serem i kurczakiem.
W mojej francuskiej kuchni znajdziemy też odpowiedź na pytanie jak uniknąć marnowania jedzenia i w jaki sposób wykorzystać resztki, aby wyczarować z nich sycące, wyśmienite potrawy.
Kulinarny obraz małego francuskiego miasteczka jaki wyłania się z kolejnych stron książki, budzi tęsknotę za sielskim, spokojnym życiem, bez wiecznego pośpiechu i zabiegania. Jednocześnie uświadamia nam, jak ważne są chwile spędzone wspólnie z najbliższymi przy stole zastawionym domowymi smakołykami, których przygotowanie, nie zabiera wbrew pozorom aż tak dużo czasu.
Tytuł: W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków
Tytuł oryginału: In a French Kitchen: Tales and Traditions of Everyday Home Cooking in France
Autor: Susan Herrmann Loomis
Tłumaczenie: Anna Sak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania polskiego: maj 2016
Liczba stron: 396
Liczba przepisów: 85
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych