"Kuchnia polska według Karola Okrasy" to czwarta już książka kucharska wydana nakładem sieci popularnych marketów spożywczych Lidl. Po dotychczasowych sukcesach takich tytułów jak "Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego", "Pascal kontra Okrasa" czy "Ryby są super" przyszła kolej na kuchnię polską.
Pięknie wydana, wzbogacona klimatycznymi zdjęciami i grafikami pozycja przypadnie zapewne do gustu nie tylko miłośnikom talentu kulinarnego Karola Okrasy, choć to właśnie on jest głównym autorem zawartych w książce przepisów.
Jednak aby mogła powstać ta niezwykle inspirująca książka kucharska połączyli swe siły niekwestionowani znawcy polskiej tradycji kulinarnej:
- Gieno Mientkiewicz - nazywany "odkrywcą polskiego serowarstwa", autor bloga "Polskie sery zagrodowe",
- Maia Sobczak - autorka bloga "Qmam Kasze" i książki pod tym samym tytułem,
- Grzegorz Russak - dr nauk rolniczych, miłośnik kuchni staropolskiej i myśliwskiej,
- Grażyna Wyrwas - propagatorka kuchni kaszubskiej
i Dorota Wellman, dziennikarka i prezenterka lubianych programów telewizyjnych.
Niemal 80 prezentowanych w książce receptur na słone polskie potrawy zostało pogrupowanych wg dominujących w przepisie produktów. Nie znajdziecie więc tutaj typowego podziału na zupy, dania główne, sałatki czy desery. W zamian za to otrzymacie między innymi takie kategorie jak: ziemniaki, nowalijki, mięso, leśne skarby, kasze i zboża, święta. Całość uzupełniają bardzo osobiste wspomnienia autorów oraz ciekawostki dotyczące poszczególnych produktów.
Praktycznie każdy miłośnik kuchni polskiej, niezależnie od stopnia zaawansowania, znajdzie tutaj coś dla siebie. Tradycjonalistów ucieszą przepisy na duszoną młodą kapustę czy zabielany barszcz na wędzonce. Zwolennicy nowoczesnego podejścia do polskiej sztuki kulinarnej wypróbują pewnie przepisy na tosty z chałki z kozim serem i orzechami, wątróbki drobiowe w miodzie pitnym albo polędwicę wołowa z pesto paprykowym. Niewątpliwą zaletą książki jest to, że zdecydowana większość produktów jest łatwo dostępna i niezbyt droga, choć zdarzają się wyjątki jak np. przepis na tatar z jelenia z sosem grzybowym. Myślę jednak, że tak jak w przypadku większości przepisów kulinarnych, także i tutaj można wprowadzać modyfikacje. Wczoraj przygotowywałam np. "placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką", tyle tylko, że zamiast śmietany użyłam labnehu (link do przepisu na ten doskonały ser), a zamiast blachy żeliwnej, której nie mam, użyłam patelni z grubym dnem.
Pięknie wydana, wzbogacona klimatycznymi zdjęciami i grafikami pozycja przypadnie zapewne do gustu nie tylko miłośnikom talentu kulinarnego Karola Okrasy, choć to właśnie on jest głównym autorem zawartych w książce przepisów.
Jednak aby mogła powstać ta niezwykle inspirująca książka kucharska połączyli swe siły niekwestionowani znawcy polskiej tradycji kulinarnej:
- Gieno Mientkiewicz - nazywany "odkrywcą polskiego serowarstwa", autor bloga "Polskie sery zagrodowe",
- Maia Sobczak - autorka bloga "Qmam Kasze" i książki pod tym samym tytułem,
- Grzegorz Russak - dr nauk rolniczych, miłośnik kuchni staropolskiej i myśliwskiej,
- Grażyna Wyrwas - propagatorka kuchni kaszubskiej
i Dorota Wellman, dziennikarka i prezenterka lubianych programów telewizyjnych.
Niemal 80 prezentowanych w książce receptur na słone polskie potrawy zostało pogrupowanych wg dominujących w przepisie produktów. Nie znajdziecie więc tutaj typowego podziału na zupy, dania główne, sałatki czy desery. W zamian za to otrzymacie między innymi takie kategorie jak: ziemniaki, nowalijki, mięso, leśne skarby, kasze i zboża, święta. Całość uzupełniają bardzo osobiste wspomnienia autorów oraz ciekawostki dotyczące poszczególnych produktów.
Praktycznie każdy miłośnik kuchni polskiej, niezależnie od stopnia zaawansowania, znajdzie tutaj coś dla siebie. Tradycjonalistów ucieszą przepisy na duszoną młodą kapustę czy zabielany barszcz na wędzonce. Zwolennicy nowoczesnego podejścia do polskiej sztuki kulinarnej wypróbują pewnie przepisy na tosty z chałki z kozim serem i orzechami, wątróbki drobiowe w miodzie pitnym albo polędwicę wołowa z pesto paprykowym. Niewątpliwą zaletą książki jest to, że zdecydowana większość produktów jest łatwo dostępna i niezbyt droga, choć zdarzają się wyjątki jak np. przepis na tatar z jelenia z sosem grzybowym. Myślę jednak, że tak jak w przypadku większości przepisów kulinarnych, także i tutaj można wprowadzać modyfikacje. Wczoraj przygotowywałam np. "placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką", tyle tylko, że zamiast śmietany użyłam labnehu (link do przepisu na ten doskonały ser), a zamiast blachy żeliwnej, której nie mam, użyłam patelni z grubym dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych